pondělí 10. října 2011

Fixou vypsat všechny detaily

Jestli vás zaskočil posun Vypsané Fixy na jejich posledních dvou deskách, možná nebudete mile překvapeni ani jejich novinkou. Kapela ze San Piega totiž dokončuje na "Detailech" pomyslnou transformaci a ze surového punku posouvá svou tvorbu zase o stupeň dál.

A přitom to začalo tak nenápadně. Při vydání "Fenoménu" s hitovkou Dezolát (která zazněla i ve filmu Václav) se zdálo, že možná Márdiho a spol. přestává bavit ta surovost a jednoduchost, kterou produkovali na předešlých deskách. Věci jako Černej les, Řasenka paní Londýnkové nebo Emigrant se s odstupem času zdají být prvními vlaštovkami těchto změn. Jednalo se o první spolupráci Dušana Neuwertha s Fixou. Ten sice nedokázal na poprvé výsledný zvuk kapely na sto procent ovlivnit, ale to se všechno změnilo v roce 2009..  Kapela přibrala ještě Jana P. Muchowa a vycestovala na britské ostrovy, kde se chystala natočit svoji osudovou desku, "Klenot". Spoustě fanouškům se tato nahrávka nelíbila, spoustu z nich si naopak získala (jsem jedním z nich). Ať je to jak chce, Vypsaná Fixa v roce 2009 a Vypsaná Fixa v roce 2001 je úplně něco jiného.

Dlouho se čekalo, kam se bude styl kapely ubírat dál. Novou deskou chlapci z Pardubic předvedli, že patří do špičky českých kapel. Startující Show pana Loba jako by byla takovým mezníkem mezi minulou deskou a "Detaily". Další nahrávky ukazují, že ve studiu se opravdu pělo na dokonalém a originálním zvuku. Diskokaktus, Vše za 39 nebo Nájemník zdají se být jako nejlepším příkladem.

Jak jsme už zvyklí, Márdiho texty není nikdy moc jednoduché rozluštit:


"Upírek je šikulka,
umí jíst a umí spát.
Není tvůj, ale má tě rád."

Vypsaná Fixa natočila desku, kterou si potvrdila pevné místo na poli české rockové scény. Že by přecijen nebyla "Ležatá osmička" deskou roku 2011? 


VYPSANÁ FIXA - DETAILY
llllllllll 83% 
Délka: 40 minut
Datum vydání: 6.10.2011
Playlist: Show pana Loba, Diskokaktus, Detaily, Bubetka, Mentální dávidlo, Bibi Balderis, Vše za 39, Schovaná, Nájemník, Lujza a Telma, Jizvy, Dohasnul

1 komentářů:

joss řekl(a)...

taky jedna z docela dobrejch českejch kapel. trošku se to sem nehodí, ale docela by mě zajímala vaše recenze novýho alba The Drums nebo Girls, jestli je podobný tomu mému.) dík! zůstaňte na týhle vlně, web je čím dál tím lepší!

Okomentovat

Vulgární, urážlivé příspěvky a spamy budou smazány!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Powerade Coupons