sobota 24. září 2011

Oliver Tate aneb láska v kabátě

Stránky IndieWaves jsou jak víte orientované především na hudbu. Stala se ale věc, že nás velevážně zaujal jistý film, totiž Jmenuji se Oliver Tate (pro vzdělanější – Submarine). Věřím, že většina z vás, našich čtenářů (a posluchačů) výše zmíněný snímek již viděla, a tak bude tento článek možná určen spíš těm, kteří ještě váhají zda si film pustit nebo ne.
   Na tento film v každé recenzi čteme napasovanou větu: „Patnáctiletý Oliver Tate má dva cíle: zachránit manželství svých rodičů za pomoci pečlivě promyšleného plánu a přijít o panictví před svými dalšími narozeninami.“ Jistě, tato věta skvěle vystihuje děj filmu, ten ale však není rozhodně hlavním důvodem, proč shlédnout celkem dobře propagovanou, avšak v konzervativních českých kinech stejně málo navštěvovanou Submarine, která vznikla podle stejnojmenné knižní předlohy. Ač podle strohého popisu v recenzích může film vypadat jako teenagerovská komedie pro každého, určitě tomu tak není. Odráží se v něm totiž jakožto v britském filmu typický britský humor, který není určen masovému množství diváků jinde, než v Británii samotné. Dále by Submarine mohla spoustu svrchně nahlížejících odradit svou atmosférou, která pro komedie není obvyklá, ale my ji shledáváme nesmírně zajímavou a přitažlivou. Deštivá, zatažená, pochmurná a melancholická. Dále ze snímku nelze poznat, v jaké době se děj odehrává, což bylo ale zároveň cílem režizéra Richarda Ayoade (hlavní role v britském sitcomu IT Crowd).
   Co se týče samotné postavy Olivera Tatea, jde o uzavřeného, pobledlého, s pytli pod očima a věčně ve svých snech žijícího melancholika, který platí za podivína. Během příběhu se Oliverovi do života přimíchá láska – Jordana, a tak nejde jen o prazvláštní komedii, ale z malé části i o romantický příběh odehrávající se v bývalé průmyslové hale a chmurném podzimním počasí Británie.
   Posledním bodem, který nesmíme opomenout je soundtrack, bez kterého bych si tento film už nedovedla představit a který si vzal na starost Alex Turner z Arctic Monkeys.
   Nuže, ikdyž v kinech už Olivera nezastihneme, je nezbytností vidět tento film, který možná bude působit ještě osobitěji, když ho shlédnete právě v nadcházejícím podzimním počasí a budete si připadat jako součást podivínského příběhu. ;-)

Alex Turner - Stuck On The Puzzle (Submarine soundtrack)

1 komentářů:

joss řekl(a)...

ten film se mi líbil, a to hlavně z důvodu, že se odehrával v Anglii a bylo tam hodně retro kousků oblečení, nábytku...ale chybělo mi tam více britského humoru, tím mě trochu zklamal, čekala jsem něco víc, když to režíroval herec z Ajťáků. a vůbec soundtrack by mohl být lepší.

Okomentovat

Vulgární, urážlivé příspěvky a spamy budou smazány!

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Powerade Coupons